Amagada baix l’ombra de les muntanyes de Tramuntana Lloseta és una sorpresa per descobrir. És un poble tranquil i amb caràcter, un poble fet de gent feinera, amable i propera que sempre té un somriure i una benvinguda càlida per al visitant. Lloseta és una opció diferent per passar un dia genial. També pot ser un punt de partida per a altres excursions o per descobrir el gran patrimoni natural de Mallorca i també de la humanitat: La Serra de Tramuntana. Sempre hi ha un bon pla per fer estada a Lloseta. Gastronomia, cultura, patrimoni, natura, esport, compres… Mai hauràs trobat tant i tan variat en un indret amb tant d’encant.

Natural

Lloseta és natura en estat pur. Mirant cap al nord som una de les portes d'entrada a la Serra de Tramuntana, un paradís per als amants dels esports de muntanya: trekking, escalada, mountain bike. Lloseta és punt de partida perfecte per fer diferents excursions.

Un paradís

Una simple passejada a peu pels camins dels voltants de poble es pot convertir en tota una experiència per als sentits. Lloseta és punt de partida perfecte per fer diferents excursions en bicicleta o en cotxe als pobles veïns d'Alaró, Biniamar, Selva o Mancor immersos de ple dins les muntanyes.

Comercial

El comerç és un motiu més per visitar Lloseta. Petites tendes on trobaràs sempre un somriure i un bon consell poden fer redescobrir una altra manera de comprar i de gaudir del poble. Més enllà de les tendes podem trobar l'artesania heretada, ceràmica, teles de llengües o també sabates.

...i també gastronòmica

I s'ha de culminar la visita amb gastronomia de la bona. A Lloseta es pot gaudir d'autèntiques experiències culinàries amb restaurants de primera línia. No es pot passar per alt un dels productes estrella del poble. El cardenal; un dolç de reconegut prestigi.

Cultural

Lloseta és un poble còmode amb fàcil aparcament i distàncies curtes per recórrer a peu. Una caminada tranquil·la permet descobrir els grans monuments que encara es preserven dels 800 anys d'història de la vila com l'església parroquial o el Palau dels Comtes d'Aiamans.

...i Patrimonial

Val la pena submergir-se pels carrerons de la part antiga del poble i descobrir, pas a pas, racons senzills i amagats amb molt encant. El Teatre és una altra aturada obligatòria, un edifici amb un disseny d'avantguarda que genera una importantísima activitat cultural.

El nom de Lloseta és de procedència incerta. Hi ha diferents teories. Per una part es pensa que podría ser una mescla del terme llatí “laus” (lloança) i el grec “eta” (castell). Una altra versió apunta a que Lloseta hauria derivat del mosàrab “llosada” o llosa en el seu orígen.

Els primers vestigis d’ocupació humana de Lloseta es remunten a les èpoques pretalaiòtica i talaiòtica. A Lloseta trobam cinc jaciments, quatre coves d’enterrament i un recinte fortificat corresponents a aquestes cultures.

Passaren per Mallorca els romans, els vàndals, els bizantins i finalment els àrabs pero poc o res se sap històricament d’aquestes dominacions.

La vertadera història del municipi comença amb la conquesta de Mallorca per part del rei Jaume I el 1229. Lloseta formava part del districte musulmà de Qanarosa que en el repartiment posterior a la conquesta va correspondre a Guillem de Montcada, vescomte de Bearn.

A la mort d’aquest la seva dona va lliurar les posesions a Arnau Togores, amb la obligació de mantenir a cadascuna de les finques i terres dos cavallers armats per a la seva defensa.

En aquells temps el poble tal i com es coneix no existia i havia dos nuclis de població, un era Lloseta més petit i el segon era Aiamans més important. Tots dos varen dependre durant segles de la veina localitat de Binissalem.

Del cadastre de 1578, sabem que, a Lloseta i Aiamans, hi ha tres possessions Lloseta, Son Pelai i s’Estorell-, una cavalleria -propietat de Lluís Togores- i vuitanta propietats cases i terra. Les famílies més poderoses eren aleshores els Baile, Martí, Prats, Miquel i Ramon de Son Ramon.

El 1634 el rei Felip III per compensar les ajudes donades pels senyors de Togores a la Corona, els va nomenar barons de Lloseta i comptes d’Aiamans amb dret d’aministrar la justicia civil i criminal a tot el terme.

Va ser en el segle XVII que va començar a creixer la població per arribar a superar els 300 habitants. A la Guerra de Successió Espanyola, el Regne de Mallorca, i per tant Lloseta, va tenir una important actuació. D’un costat, el comte d’Aiamans, Miquel Joan Ballester Togores, participa activament a favor del bàndol borbònic.

De I’altra banda, se sap que vint llosetins, juntament amb els homes enviats per Binissalem, participaren per ordre del virrei en la defensa de la costa de sa Porrassa i Santa Ponça, preveient el desembarcament de les tropes de Felip V. Amb la nova administració borbònica, els comtes d’Aiamans passaren a tenir un fort protagonisme com a regidors de l’Ajuntament de Palma, creat el 1 718.

Va ser en el segle XIX quan Lloseta es va convertir a la fí en municipi independent assolint la independència de Binissalem el 1812 amb llorenç Catalá com a primer batle de la seva història.

Una altra fita important per al poble va ser l’arribada del tren amb la instal·lació de la línea de ferrocarril Palma-lnca, el 1875. Això va suposar una millora imporant per al seu desenvolupament industrial. D’un sistema agrari es va pasar a una economia basada en la mineria i posteriorment en la indústria del calçat.
Ja com a municipi autònom, Lloseta va viure, a les primeres dècades del segle XX, les manifestacions del moviment obrer.

Durant la II República es va mantenir un domini dels partits de dreta, malgrat que el consistori elegit el 1931 fou derogat pel Governació civil a petició d´un grup de llosetins.

Amb I’esclafit de la Guerra Civil, dels lIosetins que hi prengueren part hi hagué nou morts. A Lloseta s’organitzaren les milícies i, a petició daquestes, fou anomenat secretari de l’Ajuntament Abdon Homar. A més, s’anomena una nova comissió gestora encapçalada pel falangista Joan Mut Jaume.

A la segona meitat del segle XX el poble va experimentar una profunda transformació amb un important creixement demogràfic derivat del bon funcionament de l’economia local i també de la proximitat amb la capital de la comarca, Inca.

Aquest increment poblacional va provocar la urbanització de nous espais i l’actual trama de configuració urbana. Amb tot Lloseta manté un casc urbà consolidat i envoltat de natura.

Lloseta compta amb dues importants festes locals. La primera és la Mare de Déu de Lloseta, patrona del poble i se celebra dia 8 de setembre. L´acte central consisteix en la celebració religiosa que es fa al matí al temple parroquial, amb l´assistència de les autoritats.

A més durant tota la setmana prèvia es duen a terme diferents activitats culturals, esportives i d’oci.

La segona festa és la celebració de la romeria del Cocó, que es du a terme el primer dimecres desprès de Pasqua. Aquesta romeria és la continuació actual de l´antic pancaritat amb que els llosetins i llosetines veneraven a la Mare de Déu en l´oratori construït a l´antiga possessió de Son Ramon.

Aquest dia les autoritats polítiques i eclesiàstiques inicien la festa amb un passeig des del temple parroquial fins a l´oratori, on té lloc la celebració eclesiàstica. Al llarg del dia, l´actual avinguda del Cocó és el punt on es concentra la romeria, que compta també amb la presència de visitants dels municipis veïnats.

D’altra banda, Lloseta celebra mercat setmanal els dissabtes a la plaça d´Espanya on es pot trobar una variada oferta sobre tot de productes agroalimentaris locals de qualitat.

Un dels esdeveniments que ha agafat més força a Lloseta els darrers anys ha estat la Fira de la Sabata. Recollint la tradició de ser un poble de bons sabaters, a principis del mes de juny es du a terme aquesta iniciativa. A la fira es monten parades amb mostres de producte de les principals marques que perviuen al poble i d’altres municipis. També es realitza una demostració de com es fabriquen sabates de forma artesanal.

0
Habitants
0
Habitants per Km²
0
Metres sobre el nivell del mar
0
Km² de superfície

Allotjament

Qualsevol que es vulgui allotjar a Lloseta disposa diferents posibilitats que garanteixen comoditat, calidesa i qualitat. Per una part hi ha la oferta hotelera més clàsica amb dos establiments ubicats al cor del poble amb un total de 22 habitacions disponibles. Un antic casal senyorial annexe a les cases dels Comptes d’Aiamans que inclou un Spa és una de les opcions i la segona és una antiga casa de poble restaurada amb molta cura mesclant detalls moderns. En tots els casos l’atenció personal i propera está garantida. Per un altre costat existeix una ampla i variada oferta d’allotjaments vacacionals amb una 30 de posibilitats diferents que van des d’un apartament dins del poble a cases rurals amb piscina i un equipament de luxe. Aquests allotjaments ofereixen preus per a totes les butxaques i també la posibilitat de llogar-los per nits o per setmanes.

Finca Filicumis

Finca Filicumis

Filicumis és una finca de l’any 1828 situada a la falda de la Serra de Tramuntana a uns tres quilòmetres del municipi de Lloseta.

Llegir més...
The Pink Pepper Tree Hotel

The Pink Pepper Tree Hotel

L’hotel s’alberga en una antiga casa de poble que data de 1570. En ell s’ha creat una atmosfera acollidora on s’ofereix una atenció personalitzada i es dóna molta importància als…

Llegir més...