El tresor més dolç de Lloseta
 Segurament un dels tresors més benvolguts de Lloseta i també més reconeguts dins i fora del poble no és un monument, ni un carrer, ni el paisatge de la Serra de Tramuntana.

Parlam del cardenal, però no d’un càrrec eclesiàstic, no, sinó d’un dels dolços més sorprenents i delicats que es produeixen a Mallorca. Probablement juntament amb l’ensaïmada podrien ser les dos grans exquisideses que ofereix l’illa com a postres.

El cardenal no té tanta fama com l’ensaïmada però si que ha donat fama a Lloseta a nivell local. I és que la seva procedència és ‘llosetina’ i està revestida per un áurea misteriosa. De fet, la seva recepta creada fa més de 6 dècades per Gabriel Pou, segueix sent un secret d’estat pel Forn de Baix, el lloc on es va originar aquestes genials postres. De fet fins a l’ús del nom està registrat per aquest establiment.

Tal ha estat la fama del cardenal que en nombrosos llocs de Mallorca es produeixen pastissos molt similars en ingredients, sabor i format però que no aconsegueixen el resultat de les postres originals de Lloseta.

CARDINAL 2

Pels què no ho coneguin, el cardenal és un pastís de forma allargada format per dues capes de bescuit extremadament esponjós entre les quals es munta merenga, sobre elles una capa de nata i una altra cobertura de massa molt dolça. Una autèntica delícia, això sí, s’aconsella consumir freda per la seva composició. Aquest és, tal vegada, el seu únic desavantatge en comparació de l’ensaïmada, sobretot a l’hora de transportar-ho en distàncies més llargues, ja que precisa de fred per a la seva correcta conservació.

Una altra curiositat. Sabeu d’on li ve el nom? Segons la versió familiar procedeix d’una abreviatura de la coneguda expressió italiana ‘Bocatto di cardinale’, que utilitzam per descriure algun menjar de sabor extraordinari.

Si voleu provar la recepta original del cardenal en tota la seva esplendor haureu de venir a Lloseta.

Leave a comment